Verslag van de achtste Avond van de Vriendschap op 25 april 2019 in Bij Bosshardt Amsterdam door initiator-presentator Simon Vuyk.

Met enige weemoed rijden mijn vrouw Mirjam en ik over de Afsluitdijk naar Amsterdam, de wagen volgeladen met het equipment van Podium Harlingen waarmee Mirjam weer een Bij Bosshardt-‘huiskamer’ gaat omtoveren tot een pop-up theatertje. Geluid, licht, alles erop en eraan.

Weemoedig omdat we vanavond de laatste Avond van de Vriendschap gaan vieren van onze eerste tour door Nederland, in opdracht van het Leger des Heils. Na de eerste voorstelling op 22 januari in Sneek volgden Urk, Groningen (Beijum), Zwolle, Utrecht (Zuilen), Rotterdam (Delfshaven), Almelo en nu dus Amsterdam (Noord). Steeds midden in een bijzondere buurt, met bijzondere mensen, met bijzondere levensgeschiedenissen, met bijzondere verhalen en muzikale bijdragen, kortom, met de bijzondere persoonlijke en maatschappelijke waarde van vriendschap als basis, onder het motto: “Vriendschap maakt mensen gelukkiger en de samenleving beter, en zelfs veiliger.”

Deze laatste Avond van de Vriendschap zal een andere dan de anderen worden, een afsluiting met zeer bijzondere gasten, die ik binnen het vaste format van de Avond van de Vriendschap in twee gedeeltes zal presenteren aan het publiek, als altijd een uiterst gemêleerd gezelschap. 

Beide delen open en besluit ik met eigen presentaties op muziek: 

  • Vriendschap als nieuwe weg naar een duurzaam veiliger samenleving, geïnspireerd door de positieve criminologie.
  • Een ode aan mijn allerbeste vriend: mijn vader die in 2003 overleed.
  • De dialoog tussen Willem Holleeder en zijn rechter Frank Wieland in januari 2019 over de wolf en het lam.
  • Het bijtende gedicht Meer meer meer, waarin ik oproep vriendschap te zaaien – in plaats van vijandschap en haat.

Om 19:30 uur is Thea mijn eerste gast. Ze vertelt over haar leven. Afkomstig uit een gezin met 12 kinderen. Haar alleenstaande moeder. Haar ontmoeting met haar latere man Theo in Huize De Liefde in Amsterdam West: Theo en Thea! Haar verhuizing naar Noord waar ze een graag geziene gast is in de Bij Bosshard aan de Loenermark. Ze is een van de leden van een koortje dat elke dinsdag samenzingt: “Voor de gezelligheid en om op elkaar te passen en voor elkaar klaar te staan als dat even nodig is.” Thea weet daar alles van. Ze heeft “de ziekte” en zit midden in de chemokuren.

Aansluitend zingt het koor, vier vrouwen en een man, twee vermaarde vriendschapsliedjes: Vrienden voor het leven van JanSmit en Jij en ik uit Het schaap met de vijf poten. De zaal gaat meteen ‘los’.

Daarna leest AVRO/TROS-coryfee Jaap Jongbloed zijn verhaal voor uit ons verhalenboek Echte Vriendschap: https://podiumharlingen.nl/product/echte-vriendschap/

Het gaat over vriendschap en toeval. Het speelt zich af op het Griekse eiland Patmos. Waar hij vaak met zijn kinderen op vakantie naartoe gaat. De magie van Patmos, de magie van vriendschap. Het verhaal sluit af met… het overlijden van mijn vader. Jaap en ik zijn al heel lang vrienden. 

Na afloop geef ik hem als bedankje en herinnering een gehaakt armbandje, gemaakt door Bianca uit de BB Boshardt in Utrecht (Zuilen), een klein, eenvoudig sieraad en gebaar van vriendschap.

Aansluitend zingt de Italiaanse troubadour Francesco Arriu een prachtig nummer over vriendschap, in zijn moedertaal, zichzelf begeleidend op gitaar. Francesco woont tegenwoordig in Friesland en schitterde ook al tijdens de eerste Avond van de Vriendschap in Sneek. Nu weer. Adembenemend mooi.

Na de pauze beklimt Peter R. de Vries het podium. Hij draagt uit Echte Vriendschap zijn verhaal over zijn beste vriend Cor van Hout voor. Het ontroert hem. Hij ontroert het publiek. De magie van een onmogelijke vriendschap. We praten er in een interview kort over na en dan geef ik ook Peter een armbandje-van-de-vriendschap uit Utrecht. Hij belooft het binnenkort op te hangen aan het graf van Cor van Hout, als ode aan hun vriendschap, die hij nooit zal verloochenen, als herinnering aan deze bijzondere Avond van de Vriendschap.

Zicht- en hoorbaar aangedaan door het verhaal zingt Francesco Arriu na Peter R. de Vries over een Italiaan die hij heel goed heeft gekend en ook ten onder ging aan zijn criminele leven. Ook hij werd doodgeschoten. De zaal luistert muisstil. De beklemming is enorm. Net als de saamhorigheid en verbinding, zoals he in een echte huiskamer hoort…

Mijn volgende gast is Aram Makaryam. Uit Sneek. Ook hij trad de eerste Avond van de Vriendschap al op. Aram is 25 jaar, vluchtte met zijn vader en moeder en broertje in 2008 uit Armenië naar Nederland. Hij was toen 14. Al elf jaar vechten zij voor een verblijfsvergunning, na de gewijzigde kinderpardon-regeling is er sindskort nieuwe hoop. Uiterlijk 23 mei volgt uitsluitsel. 

Aram heeft zich in die elf jaar ontwikkeld tot een perfect Nederlands sprekende weldoener voor kinderen en bejaarden in onze samenleving die een helpende hand kunnen gebruiken. Een supervrijwilliger. Met een bijzondere vriend. Sinds een half jaar biedt de 71-jarige Walter hem onderdak omdat het leven in het AZC in één kamer (!) met zijn ouders en broer ondragelijk werd. Vrienden voor het leven. Prachtig.

Het koor van Thea sluit de avond af met Leef van André Hazes (junior). 

Het publiek gaat opnieuw uit z’n dak. Er volgt zelfs een voorzichtige polonaise… Vriendschap is ook vrolijk. blij. Een lach na de traan.

Ik vraag Yvonne van Lambalgen, de coördinator van Bij Bosshardt Loenermark naar voren en zij vertelt hoe mooi zij de avond heeft gevonden en hoe belangrijk vriendschap in deze ‘huiskamer’ is, elke dag weer.

Ik geef haar een bakje met honderden zonnebloemzaadjes voor de vrijwilligers en deelnemers van ‘haar’ Bij Bosshardt, als bedankje voor de avond en de gastvrijheid. De zonnebloem is sinds de eerste Dag van de Vriendschap (5 augustus 2018) de bloem van de vriendschap. Wie nu zaait heeft in de zomer vriendschap in de tuin!

Om 21:30 uur is het afgelopen. Nadat alles is opgeruimd en van iedereen innig afscheid is genomen rijden Mirjam en ik rond middernacht weer terug over de Afsluitdijk. Opnieuw weemoedig. Een gedenkwaardig tour zit erop. Maar ook vol voldoening. En met uitzicht op meer. Want er gaan nog vele Avonden van de Vriendschap volgen. Komende week zitten we al met het Leger des Heils om tafel.

Leve de vriendschap! Want: “Vriendschap maakt mensen gelukkiger en de samenleving beter, en zelfs veiliger.”