23 mei 2019 / 18:30-21:30h / Vrije Universiteit / toegang gratis

AVOND VAN HET HERSTELRECHT

Het herstelrecht beleeft een wereldwijde opmars, zowel in de wetenschap als in de strafrechtpraktijk. Er is sprake van een sociale beweging die steeds meer door internationale regelgeving wordt ondersteund. Bijzonder hoogleraar Katrien Lauwaert: “Meer en meer denkers en doeners raken overtuigd van de kracht van deze visie voor mensen en voor een meer verbindende samenleving. De aanpak van criminaliteit moet vooral gericht zijn op herstel, niet op straffen, dat allerhande individueel en maatschappelijk schadelijke neveneffecten heeft.” Ook in Nederland wordt belangrijk pionierswerk verricht. Officier van justitie Theorine Scholte: “In Noord-Nederland hebben we ‘Justitie in de Bus’. Slachtoffer en dader worden dan uitgenodigd voor een gesprek op locatie om de problemen die zijn ontstaan vast te stellen, op te lossen en voor de toekomst te voorkomen.”

Lauwaert en Scholte zijn sprekers tijdens de eerste Avond van het Herstelrecht die op donderdag 23 mei 2019 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam wordt georganiseerd door de sectie criminologie, NSCR en studievereniging Crime Does Pay. Daarbij wordt uitgebreid stilgestaan bij verleden, heden en toekomst van deze alternatieve manier van conflictoplossing, naast het strafrecht.

Ook Peter Ooms uit Nijverdal is te gast. Zijn broer werd in 2006 tijdens een roofoverval vermoord. Ooms nam het initiatief tot verzoeningsgesprekken met twee van de daders: “Waarom zou je een moordenaar niet vergeven?”

De Vrije Universiteit is van oudsher sterk verbonden aan de ontwikkeling van het herstelrecht. Herman Bianchi, van 1960-1987 hoogleraar criminologie aan de VU, wordt beschouwd als een van de voornaamste grondleggers. Hij noemde het strafrecht “slecht recht” en verzoening en wedergoedmaking “écht recht”. Sinds 2017 heeft de VU een speciale leerstoel herstelrecht/restorative justice dankzij financiële steun van de Bianchi Herstelrecht Stichting.

Initiator en presenator van de Avond van het Herstelrecht is criminoloog-misdaadjournalist Simon Vuyk. Hij studeerde in 1984 af onder Bianchi die hij als zijn ‘geestelijk vader’ beschouwt. Sinds het overlijden van de oud-professor in 2015 zet Vuyk zich in voor de verspreiding van zijn gedachtegoed. Zijn documentaire Recht op Herstel over de ‘roots’ van het herstelrecht wordt op 23 mei vertoond. Daaruit blijkt dat de oorsprong van Bianchi’s levenslange strijd tegen gevangenisstraf en voor wedergoedmaking moet worden gezocht in zijn traumatische oorlogservaringen in 1944 in Kamp Amersfoort. Daarom vindt de eerste Avond van het Herstelrecht plaats aan de vooravond van 4 en 5 mei.

Simon Vuyk: “Herman Bianchi was een visionair. Hij boog zijn kampervaringen in WO II om naar wat wij nu, 75 jaar na dato, het herstelrecht noemen. Het is de hoogste tijd dat de samenleving uitgebreider kennis maakt met deze nieuwe vorm van conflictoplossing. Het is de toekomst!”

Aanmelding via herstelrecht@vu.nl (verplicht)

Meer informatie: 0652606659 / info@vuykenco.nl (Simon Vuyk)