De tweede Avond van de Vriendschap op Urk

Het is dinsdagavond 14 februari 2019. De Bij Bosshardt-huiskamer op Urk is door Podium Harlingen omgetoverd tot een intiem pop-up theatertje.

Na de eerste keer, op 22 januari in Sneek, is dit de tweede Avond van de Vriendschap in 2019. Groningen, Zwolle, Utrecht, Rotterdam, Almelo en Amsterdam zullen nog volgen. Het is de ambitie van het Leger des Heils, de opdrachtgever, om de Avonden van de Vriendschap de komende jaren uit te rollen over heel Nederland.

De publieke belangstelling op Urk is groot. Er zitten tachtig mannen en vrouwen in de zaal als initiator Simon Vuyk het programma om klokslag half acht opent met de filosofische gedachte: ‘Liefde en vriendschap wonen in hetzelfde hart.’
Het is immers Valentijnsdag…

Na het voordragen van de Akte van Goed en Kwaad, waarin Simon uitlegt waarom vriendschap de samenleving beter en zelfs veiliger maakt (‘de maatschappelijke waarde van vriendschap’), betreden de eerste twee gasten het prachtig uitgelichte podium: de vriendinnen Jacoline Bakker uit Urk en Habiba. Ze liepen elkaar in het winkelcentrum tegen het lijf op de eerste dag dat de van oorsprong Somalische Habiba met haar man op Urk kwam wonen. Het tweetal sjouwde met boodschappentassen, Jacoline gaf ze een lift. Het was vriendschap op het eerste gezicht. Jacoline ondersteunde Habiba zelfs bij een bevalling. Op het podium getuigen ze van hun vriendschap, waarbij Habiba, gezegend met een prachtige liefdevolle lach, in zo goed mogelijk Nederlands de enorme betekenis ervan verwoordt. Jacoline benadrukt het grote maatschappelijke belang van buddy’s voor een goede integratie van vreemdelingen in onze maatschappij. Ze heeft er zelfs speciaal de stichting  ‘Ik was een vreemdeling’ voor opgericht.

Vervolgens verschijnen Breggien Baarssen en Gerdiene Post-Nentjes ten tonele. De twee zangeressen, door Breggien begeleid op gitaar, hebben tijdens de inloop al een eerste vriendschapslied gezongen. Nu vertolken ze een absolute klassieker: ‘You’ve got a friend’ van Carole King. Kippenvel. Behalve zangeressen zijn ze ook vriendinnen. Ze vertellen dat veel vriendschappen op Urk worden geboren tijdens de jaarlijkse kinderkampen die al sinds jaar en dag op Schiermonnikoog worden georganiseerd. Het is een prachtig voorbeeld van hoe je vriendschappen tussen kinderen kunt creëren en stimuleren, concludeert Simon.

Dan is de beurt aan Aram Makarayan, de Armeense vluchteling uit Sneek die op 22 januari schitterde tijdens de eerste Avond van de Vriendschap. Podium Harlingen neemt tijdens deze tour steeds iemand mee van de ene naar de andere stad om ook op die manier mensen en vriendschappen met elkaar te verbinden en te delen. Aram hoopt na elf jaar alsnog een verblijfsvergunning te krijgen dankzij de recente politieke omwenteling rond het kinderpardon.De helpende hand die hij kreeg toegestoken in onze samenleving kwam van een zeventigjarige man uit Sneek, bij wie Aram nu tijdelijk inwoont. Zijn dagen vult hij met vrijwilligerswerk, oa ten behoeve van jonge asielkinderen en Nederlandse ouden van dagen.

Voor de pauze vertelt de Syrische Songûl over de hapjes die zij samen met haar Syrische, Koerdische en Turkse vriendinnen heeft gemaakt, speciaal voor deze avond. Ze zijn heerlijk. Iedereen geniet. Ook samen eten bevordert vriendschap. Zichtbaar.

Na de pauze heeft Simon Vuyk een korte presentatie over het vraaggesprek tussen Frank Wieland en Willem Holleeder in de zwaarbewaakte rechtbank in Amsterdam, waarmee de rechter de inhoudelijke behandeling van het strafproces tegen de topcrimineel afsloot. Over de wolf en het lam in de mens. Over kwaad en goed. En over wie wint: het dier dat het meest wordt gevoed.

Dan beklimt Floris het podium. Geboren en getogen in Den Haag. Opgegroeid in een ‘disfunctioneel’ gezin. Slachtoffer van ‘een lichte vorm van’ misbruik. Die op zijn twaalfde rust en geborgenheid vond in een boom. Zijn eerste, echte vriend. En bomen bleven vriendschappen voeden in zijn leven. Tijdens lange fietstochten door Europa. Onder een twee eeuwen oude lindeboom ontmoette hij een Duitse vriend. Ze zagen elkaar één dag maar zijn voor het leven verbonden. De avond voor de Avond van de Vriendschap nam Floris bij zijn Urker vriend Auke diens zeven maanden oude zoontje op schoot. ‘Kleine Kees’was verdrietig en vond rust bij Floris, die plotseling besefte dat hij nu voor ‘Kleine Kees’ de boom was waar hij lang geleden zelf geborgenheid had gevonden. Vriendschap. Prachtig. Aangrijpend.

Aansluitend zingt Breggien ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Het leidt tot een siddering in de zaal. Alles klopt.

Sacha Gaus uit Lelystad is de volgende gast. Zij is een van de auteurs in het boek ‘Echte Vriendschap’ van uitgeverij Vuyk en CO, het moederbedrijf van Simon Vuyk/Podium Harlingen. Zij draagt een verkorte versie voor van haar verhaal over haar diepe vriendschap met stiefvader Martin Gaus, van wie ze de hondenacademie overnam. Samen met de moeder van Sacha zit Martin hoogstpersoonlijk in het publiek. Sacha raakt vele gevoelige snaren met haar biografische relaas. Over scheiding, vertrouwen, loyaliteit en onvoorwaardelijke steun. Het verhaal bewijst dat liefde en vriendschap inderdaad in hetzelfde hart wonen.

Na het slotlied ‘If I needed you’ van Emmylou Harris door Breggien en Gerdiene roept Simon Willie Nentjes-van Urk, de coördinatrice van Bij Bosshardt Urk, naar voren. Simon roemt de geborgenheid en gastvrijheid die hij in de vissersplaats heeft ervaren. Willie is superblij met de Avond van de Vriendschap in ‘haar’ huiskamer. Ze vertelt dat de verhalen en liedjes een bijzondere, ontroerende sfeer in de zaal hebben gecreëerd. Voelbaar.
Op initiatief van Podium Harlingen zal de Avond van de Vriendschap, net als in Sneek, ook op Urk een vervolg krijgen in de vorm van ‘een vriendendienst’. Willie stelt voor om in de vorm van een eetcafé de Urkers die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken vanwege eenzaamheid, armoede, verslaving, e.d. later dit jaar een gezellige dag te bezorgen, met behulp van de aanwezigen tijdens de Avond van de Vriendschap en bijvoorbeeld studenten van het ROC in Emmeloord. Simon weet er wel een naam voor: Eetcafé ‘de vriendschap’.

Simon sluit de Avond van de Vriendschap af met zijn gedicht ‘Meer meer meer’. Een statement: ‘Zaai vriendschap in plaats van vijandschap, in plaats van haat. Meer meer meer…’

De volgende Avond van de Vriendschap is op 26 februari in Bij Bosshardt Groningen (Amkemaheerd 481a).
Aanvang: half acht.
Aanmelden: Bij Bosshardt.
Toegang gratis, iedereen is welkom.